top of page
79760-11330805.webp

KURS DETAYLARI

Simülasyon Eğitimi ile Postpartum Kanama Yönetim kursunun birincisi başlıklı etkinliği BİDEB 2237-A  Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı 2022 yılı 2. dönemde destek alarak 15.12.2022 - 16.12.2022 tarihleri arasında gerçekleştirmiştir. İkincisinin planlanan kursun düzenlenmesi için TÜBİTAK BİDEB 2237-A  Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı'na başvuru yapılmıştır. Destek alınması halinde kursun 08.07.2024-09.07.2024 tarihinde düzenlenmesi planlanmaktadır. 

Bu kursun amacı ebelik doktora öğrencilerine senaryo temelli simülasyon eğitimi verilerek postpartum kanama yönetiminde becerilerini geliştirmektir. Ebelik alanında daha donanımlı postpartum kanamaya yönelik ebelik bakım becerilerini geliştirmek için yüksek pratik eğitime dayalı simülasyon sistemlerinin yer aldığı bir eğitim programının oluşturulması hedeflenmiştir. Bu etkinlik ile ebelik ek lisans öğrencilerinin postpartum kanamanın yönetimi konusunda yetkinlikleri arttırmak amaçlanmıştır.

 

Bu kurs kapsamında, ebelik doktora öğrencilerine, simülasyon maketinin kullanımı ve senaryolarla postpartum kanamanın yönetimi ile ilgili uzman bir ekip tarafından teorik ve uygulamalı eğitim verilmesi planlanmıştır. Bu kurs ile simülasyon gerçeklik düzeyinde ebelik doktora öğrencilerinin postpartum kanama vakalarına hızlı bir şekilde müdahale etmelerini sağlayacak ve gerçeklik şokunu azaltacaktır. Simülasyon eğitim ortamı, öğrencilerin portpartum kanamaya yönelik varolan teorik bilgilerinin klinik ortama aktarılmasında köprü görevi görecektir. Program süresi 2 gün olup toplam 16 saattir.

Postpartum kanama, sezaryen veya vajinal doğum sonrası ortaya çıkan, kadının hayatını tehlikeye atan aşırı kanama olmasıdır. Anne ölümlerinin nedenleri arasında postpartum kanama %35’lik oranla büyük bir paya sahiptir. Özellikle erken postpartum kanamanın  (doğum sonrası ilk 24 saat içinde) yönetiminde kadına bakım veren ebelerin becerilerinin geliştirilmesi bakım kalitesinin artmasına ve anne ölüm oranlarının azalmasına katkı sağlayacaktır. Ani gelişen postpartum kanama yönetiminde saniyelerin ve bu saniyeler içerisinde yapılan müdahalelerin büyük önemi vardır. Bu acil durumun yönetiminde sağlık profesyonelleri arasındaki iletişimin yetersiz olması tıbbi hatalar ortaya çıkmasına neden olabilir. Sağlık profesyonellerinden doğum ve doğum sonu dönemde kadınlara bakım veren ebelerin, bilgi ve becerinin yeterli olması ve ekip çalışmasını yönetebilmesi gerekmektedir. Bu konudaki yetkinliklerinin arttırılması tıbbi hataların ve anne ölümlerinin önlenmesine neden olabilir. Senaryo temelli simülasyon eğitimi ile gerçeğe yakın olaylar üzerinden, ekip çalışması yapılarak, tekrar tekrar alıştırma yapılmasına olanak sağlayarak postpartum kanama yönetiminde hasta hayatını riske atmadan ebelerin becerileri geliştirilebilir. Simülasyon ortamının gerçeğe çok benzemesi ebelerin olayın içine girmesine ve durumu yaşıyor gibi hissetmesine olanak sağlayabilir. Özellikle yeni mezun olmuş daha önce postpartum kanama ile karşılaşmamış ebelerin deneyimleri arttırılabilir. Eğitim sırasında sınırlı bir zaman diliminde, farklı çeşitli profesyonellerinin birlikte çalışması, karalar alması ve eylemler gerçekleştirmesi söz konusu olmaktadır. Böylece yaşanması olası gerçek sorunlara müdahale etmek için sağlık profesyonellerinin pratikleşmesi sağlanabilir. Ebelik doktora öğrencileri alanda çalışan ve postpartum kanama yönetimi sırasında yetkin olması gereken ebelerdir. Ebelik doktora öğrencilerine verilen eğitimle klinik sahada daha donanımlı ve yeterli ebelerin olması hedeflenmiştir. Bu durum uzun vadede anne ölüm oranlarının azalmasına ve bakımın kalitesinin artmasına neden olacaktır.

bottom of page